Proteze dentare din zirconiu

Proteze dentare din zirconiu

Avantajul estetic al protezelor confecționate din oxid de zirconiu constă în aceea că nu conține metal, astfel propagarea luminii în proteză și în mediile înconjurătoare este aproape la fel ca și în cazul dinților naturali. În protezele cu conținut de metal scheletul din metal - care asigură stabilitatea - împiedică propagarea luminii.

Un mare avantaj de menționat este că în cazul unei alergii la metale proteza confecționată din zirconiu nu produce reacții alergice.

Stabilitatea și durata de viață a scheletul din oxid de zirconiu sunt prelungite în primul rând prin adăugarea oxidului de ytriu, însă și prin adăugarea de magneziu, calciu, aluminiu sau de alte oxiduri.

Procedura realizării scheletului din oxid de zirconiu

După șlefuire și prepararea bontului medicul stomatolog ia o amprentă precisă a dinților lezați sau a dinților aflați în jurul edentației. În cazul în care partea cu coroană a dintelui lezat nu mai poate fi salvată, în rădăcina dentară se va insera un știft intraradicular pe care – mai târziu – poate fi fixat scheletul din oxid de zirconiu.

După șlefuire pe bontul radicular se va aplica o coroană provizorie. Pe de o parte coroana provizorie înlătură problemele estetice, pe de altă parte aceasta protejează dintele șlefuit.

Pe baza amprentei, cu ajutorul tehnologiei CAD-CAM în laboratorul de tehnică dentară se realizează scheletul din oxid de zirconiu al protezei pe care va fi ars stratul de porțelan prin care obținem un dinte estetic cu formă și culoare similară dintelui original.

Înainte de fixarea definitivă a protezei scheletul confecționat trebuie "încercat", testat. În timpul testării medicul stomatolog verifică dacă scheletul se adaptează perfect la dințile care înconjoară proteza, precum și dacă marginea scheletului este bine închisă la gingie.

După efectuarea adaptărilor eventuale se realizează fixarea definitivă a scheletului din oxid de zirconiu și a coroanei din porțelan.

Proprietățile unice ale oxidului de zirconiu

Proteza pe un schelet din zirconiu are o rezistență mare și are un aspect estetic.

Însă oricât de mare ar fi rezistența protezei pe schelet din zirconiu, cu timpul solicitarea continuă produce fisuri microscopice în material. O proprietate unică a zirconiului este că prin așa-numitul mecanism de închidere a fisurilor poate împiedica creșterea fisurilor microscopice, astfel prelungind durata de viață a protezei.

Rezistența mare a scheletului din oxid de zirconiu face posibilă protezarea a mai multor dinți, precum și realizarea unui RPF circular. Scheletul din oxid de zirconiu, fiind compatibil cu țesuturile, nu irită gingia, nu produce gingivită, culoarea acestuia nu ridică probleme estetice nici în cazul atrofiei gingivale apărute cu timpul.

Contact