Obturație directă

Obturație directă

Explicând simplu, în această categorie intră obturațiile care se fac pe loc, în cabinet de către medic. O astfel de obturație cunoscută este obturația de culoarea dintelui care se întărește la lumină.

Obturație directă, de culoarea dintelui

Obturația directă de culoarea dintelui este una dintre cele mai răspândite tipuri de obturații care se întăresc la lumină.

Ideea este că după îndepărtarea cariei în cavitatea pregătită se fixează obturația prin lipire. În funcție de vârstă se aplică obturații în molari sau în dinții frontali, iar în funcție de mărimea și localizarea cariei se utilizează obturații directe de nuanțe diferite ale dinților. Iar motivul este că trebuie să satisfacem diferite așteptări cosmetice și să corespundem diferitelor condiții de solicitare legate de unele părți ale diferitelor dinți. Pe baza acestor informații se recomandă utilizarea unei obturații directe foarte estetice, de culoarea dintelui pentru obturarea dinților frontali, a cărei rezistență este mai scăzută, însă rezistă solicitării masticatorii mai reduse căreia îi sunt supuși dinții frontali. În schimb, în cazul molarilor se ia în considerare solicitarea continuă a acestora și de aceea trebuie aplicat un material de obturație adecvat. Aceste materiale nu sunt atât de estetice ca cele folosite pentru obturarea dinților frontali, însă fiind aplicate în locuri aproape invizibile, nu reprezintă dezavantaje cosmetice.

Însă în cazul fiecărei obturații directe de culoarea dintelui care se aplică în dinți trebuie să luăm în considerare așa-numita contracție de priză care influențează în mod negativ durabilitatea. Ca un rezultat al acesteia între obturație și dinte se formează o breșă a cărei mărime depinde de mărimea și dimensiunea cariei, de calitatea materialului de obturație aplicat și nu în ultimul rând de tehnica de obturație. Breșa mică nu este vizibilă, însă bacteriilor care produc caria le este ușor accesibilă și cu timpul se produce o carie între obturație și dinte. Semne referitoare la apariția unei carii noi: la marginea obturației apare o linie galben-maronie care cu timpul devine mai închisă la culoare.

Avantaje: esztétikus este o obturație estetică care se realizează pe loc.

Dezavantaje: are durabilitate limitată.

Contact