Implant dentar

Implant dentar

Ce este implantul dentar?

Implantul dentar este o rădăcină artificială confecționată din materiale speciale, biocompatibile ce se inserează în locul dinților lipsă pentru a purta o proteză. În majoritatea cazurilor materialul folosit este titanul pur, fără aliaje, pe care organismul îl acceptă întru totul. Și implanturile sunt realizate din titan pur, fără aliaje care a fost conceput direct pentru a fi utilizat în domeniul medical.
Implanturile dentare realizate pe baza unor experiențe practice lungi, de aproape 40 de ani, corespund celor mai înalte standarde europene.

Cui li se recomandă această soluție?

Tuturor pacienților în cazul cărora nu există motive de respingere și care aleg această soluție. Realizarea protezelor pe implanturi este recomandabilă doar acelor pacienți care efectuează o igiena orală adecvată și care doresc să respecte regulile de igienă orală recomandate de medicul stomatolog curant. Din punctul de vedere al rezultatului consumul excesiv de alcool, dependența de droguri și fumatul excesiv pot fi considerați drept factori de risc.
Succesul procedurii de implantare poate fi împiedicat și de unele boli, ca de exemplu diabetul netratat, boli cardiovasculare grave. În timp ce osul mandibular este în creștere (aproximativ până la vârsta de 14 ani) nu se realizează implantări. În acest caz consultați-vă medicul stomatolog curant.

Cum se efectuează procedura de implantare dentară?

În cadrul consultațiilor anterioare medicul stomatolog examinează pacientul și constată dacă inserarea implantului poate fi efectuată sau nu. Pe de o parte acest lucru reprezintă o consultație stomatologică (care sunt dinții care trebuie înlocuiți, osul mandibular poate să accepte implantul sau nu, realizarea imaginilor radiologice etc.), pe de altă parte reprezintă și examinări medicale generale (de exemplu: examene de laborator).

După această etapă urmează proiectarea protezei pe implanturi, în cadrul căreia medicul dentist și pacientul discută problemele legate de această procedură (câte implanturi trebuie inserate, pacientul dorește sau nu să poarte o proteză temporară în timpul vindecării osoase, costurile estimate ale protezei, programări etc.). nserarea implantului (implanturilor) se efectuează în mod ambulant cu anestezie locală. În cadrul acesteia medicul dentist efectuează pregătirea adecvată a părții osului mandibular afectat, după care inserează implantul. După 11 zile îndepărtează firele de sutură, de obicei după aceasta implanturile se vindecă în siguranță, sub mucoasa.

Ce putem spune despre succesul de lungă durată al implanturilor?

Implanturile dentare sunt utilizate peste tot în lume de mai mult de 40 de ani. În ultimii ani au fost inserate mai multe zece mii de implanturi cu o rată înaltă de succes. Folosind diferite sisteme de implanturi au fost efectuate mai multe examinări de lungă durată (peste 10 ani) cu privire la peste 4000 de implanturi, și s-a ajuns la rezultatul că rata de succes a implanturilor depășește 97%.

Implantul dentar ca o metodă modernă de protezare reprezintă astăzi o parte integrantă a practicii dentare, printr-o colaborare strânsă între pacient și medic dentist și prin utilizarea unui sistem bun de implanturi se poate obține o proteză asemănătoare dinților naturali, o dispoziție bună care ne ușură viața. În țară și în străinătate sunt inserate anual mai multe mii de astfel de implanturi moderne. Rezultatul excepțional obținut prin utilizarea acestora a dus la o recunoaștere generală atât din partea pacienților, cât și din partea medicilor dentiști.

De ce este de înaltă importanță igiena orală la purtătorii de proteze pe implanturi?

Igiena orală adecvată joacă un rol important în durata de viață lungă și în capacitatea funcțională durabilă a protezei pe implanturi. Pe lângă îngrijirea obișnuită efectuată cu ajutorul periuței și al pastei de dinți trebuie să alocați timp și curățării porțiunilor de colet ale implanturilor – sau în cazul în care acestea sunt acoperite de coroane, trebuie să curățați suprafața gingiei înconjurătoare – precum și curățării zonelor retentive ale protezei pe implanturi. Placa bacteriană poate fi ușor îndepărtată de pe aceste părți cu ajutorul periuței interdentare sau aței dentare. Nu folosiți produse de igienă orală care au o concentrație mare de fluoruri!
O altă condiție importantă a succesului de lungă durată o reprezintă protezarea de o calitate adecvată. În cazul în care ambele sunt adecvate, durata de viață estimată a implanturilor va fi aceeași cu durata de viață a dinților naturali.

Ce vă oferă implantarea față de protezarea tradițională?

În cazul edentațiilor parțiale, intercalate se poate realiza restaurarea protetică prin aplicarea implanturilor prin restaurarea rădăcinii dintelui pierdut, iar în cazul metodelor tradiționale restaurarea poate fi realizată doar prin șlefuirea dinților sănătoși adiacenți. Implantul face posibilă realizarea restaurării protetice fixe și în cazul în care din cauza pierderii dinților masticatori prin metode dentare tradiționale ar fi posibilă doar realizarea unei restaurări parțiale mobilizabile. În aceste cazuri protezele pe implanturi asigură o mai mare stabilitate și o mai bună capacitate masticatorie, iar pe lângă sentimentul de siguranță completă oferă un efect estetic excepțional. Toate aceste efecte servesc îmbunătățirea calității vieții a pacienților.
În cazul edentațiilor totale implantul, ca și stâlp, poate fi utilizat prin mai multe feluri pentru fixarea sau sprijinirea protezei. Pe de o parte cu ajutorul elementelor de fixare ancorate pe acestea, implanturile pot servi fixarea protezelor mobilizabile (cu ajutorul așa-numitelor retenții cu cap globular sau dispozitiv de retenție), pe de altă parte în cazul aplicării unui număr adecvat de implanturi poate fi realizată o proteză fixă (punte circulară sau a.n. proteză de tip overdenture).

Fixarea protezei realizate pe dinți proprii și/sau implanturi se poate realiza prin adeziune tradițonală sau cu ajutorul șuruburilor care pot fi îndepărtate de medicul dentist. În cazul protezelor pe implanturi pot fi luate în considerare posibilitățile și dorințele individuale. Cu ajutorul elementelor din sistem pot fi realizate proteze dentare din cele mai moderne materiale, utilizând cele mai moderne tehnologii.

Pot apărea reacții alergice sau degenerări tumorale în urma implantării?

Materialul din care sunt confecționate implanturile este titanul pur. Acest metal are proprietăți biologice speciale, osul se poate uni cu acesta. Literatura de specialitate nu menționează nicio reacție alergică sau degenerare tumorală care ar fi apărut din cauza implantului, deoarece suprafața acestuia este confecționată dintr-un compus stabil – dioxid de titan. Acest material nu se dizolvă în umoare, astfel nu intră în reacție nici cu sistemul imunitar. Cu o tehnică corectă de implantare și cu o structură adecvată, profesională implanturile pot dura o viață întreagă.

Fixarea protezei mobilizabile cu ajutorul implanturilor

Cu ajutorul implanturilor puteți avea o proteză stabilă

Proteza mobilizabilă poate fi fixată cu ajutorul a minim 2, sau la nevoie 4 implanturi pe os mandibular. Proteza poate fi ușor atașată de structurile speciale care servesc fixarea protezei mobilizabile în mod explicit și care sunt aplicate pe implanturi. Proteza mobilizabilă tradițională nu poate fi fixată cu ajutorul implanturilor, deci este nevoie de confecționarea unei proteze noi, adecvată scopului. Implanturile nu trebuie schimbate din timp în timp, deoarece durata de viață a acestora poate fi chiar și 30-40 ani.

De ce merită fixarea protezei mobilizabile cu ajutorul implanturilor?

 • Proteza fixată pe implanturi este mai comodă, mai naturală și mai estetică decât proteza mobilizabilă tradițională.
 • Față de cea tradițională, proteza mobilizabilă fixată pe implanturi nu se deșurubează, nu se mișcă ceea ce îmbunătățește semnificativ gradul de confort al vieții, deoarece nu-l împiedică pe purtătorul acesteia în activitatea de zi cu zi și nu îngreunează vorbirea, alimentația, râsul.
 • Proteza fixată nu irită gingia și astfel nu duce la gingivită.
 • Nu este nevoie de adezivi, proteza mobilizabilă trebuie pur și simplu atașată de capul implantului.
 • Proteza mobilizabilă fixată pe implanturi – deoarece nu se mișcă – poate fi purtată și în timpul somnului, ba mai mult, curățarea acesteia poate fi rezolvată cu ajutorul unei periuțe speciale fără să fie nevoie de scoaterea protezei.
 • Implanturile nu trebuie schimbate, acestea durează o viață întreagă lângă o igienă orală bună și control permanent.
 • ACu proteza fixată pe implanturi eficiența masticației este aceeași ca și în cazul dinților naturali, astfel pot fi evitate problemele digestive.
 • Cu proteza fixată pe implanturi nu trebuie să renunțați la consumul alimentelor pe care nu le puteați consuma purtând proteza tradițională.
 • Deoarece în cazul protezei fixate pe implanturi proteza superioară nu acoperă întru-totul bolta palatină, puteți savura gustul mâncărurilor.
 • Proteza fixată pe implanturi nu se mișcă, deci nu deformează sunetele.
 • Implanturile se comportă ca și rădăcinile dentare naturale, astfel nu numai că împiedică distrucția osoasă, ci stimulează creșterea oaselor. În cazul protezei mobilizabile tradiționale pierderea osoasă constituie o problemă inevitabilă, ceea ce reduce semnificativ stabilitatea protezei.

Fixarea protezei mobilizabile în cazul unei edentații vechi

În cazul edentației vechi se poate întâmpla că nu mai avem la dispoziție o cantitate adecvată de substanță osoasă pentru implantare. În acest caz este nevoie de oase artificiale. În cazul în care există o lipsă mai mică a substanței osoase, oasele artificiale pot fi implantate concomitent cu implanturile, în cazul în care există o lipsă semnificativă a substanței osoase trebuie să așteptăm sfârșitul perioadei de vindecare (cca. 6 luni), după care se poate efectua implantarea dentară.

În cabinetul nostru vă stau la dispoziție sistemele de implanturi OT-Medical, respectiv Denti. www.ot-medical.de

Contact