Cariile

Cariile apar atunci când numărul factorilor cariogeni care solubilizează conținutul de substanțe minerale al dinților depășește numărul factorilor care produc substanțe minerale, astfel răsturnând echilibrul.

În aceste cazuri smalțul dentar își pierde substanțele minerale, se subțiază și se rupe. Puterea “atacului” contra dinților depinde de cinci factori: placa bacteriană dentară, hidrocarbonați, resturi de mâncare în gură, frecvența meselor și lipsa factorilor de protecție.

  • Placa bacteriană dentară: Cariile apar atunci când în gură sunt bacterii care descompun carbohidrații și produc acizi și o substanță lipicioasă care contribuie la formarea plăcii bacteriene dentare. Bacteriile trăiesc în placa bacteriană și produc acizi.
  • Carbohidrați:Mâncărurile și băuturile care conțin carbohidrați fermentabili contribuiesc la producerea acizilor.
  • Resturi de mâncare în gură: Perioada în care mâncarea rămâne în gură influențează apariția cariilor. Cu cât rămân mai mult timp resturile de mâncare în gură, cu atât cresc șansele apariției cariilor.
  • Frecvența meselor: Cu cât consumați mai multe alimente care stimulează producția de acizi, cu atât cresc șansele apariției cariilor. Atacurile frecvente ale acizilor cresc timpul de extracție a substanțelor minerale și reduc șansele pentru îmbunătățirea echilibrului.
  • Lipsa factorilor de protecție: Factorii cariogeni sunt contrabalansate de factorii de protecție: salivă (are efecte asupra bacteriilor, asupra formării plăcii bacteriene și asupra structurii smalțului dentar), fluorul (întărește smalțul, favorizează echilibrul conținutului de minerale, împiedică reproducerea bacteriană și producția de acizi), îndepărtarea plăcii bacteriene (periaj dentar și clătire) și sigilare (materiale cu ajutorul cărora se izolează șanțurile și fosetele). Lipsa acestora contribuie la stricarea rapidă a dinților.

Știați că:

  • cei care țin un regim își pun dinții în pericol, deoarece regimul conține multe legume și fructe proaspete și acide, precum și sucuri de fructe și ceaiuri din plante medicinale;
  • șansele apariției cariilor cresc în cazul sportivilor (care consumă des băuturi energizante acide) și în cazul persoanelor care vomită tot ceea ce mănâncă pentru menținerea greutății;
  • periajul dentar efectuat direct după masă poate să aibă efecte dăunătoare deoarece în timpul periajului frecăm iarăși dinții care au fost expuși atacului acid în timpul mesei;
  • consumul lent de sucuri și ceai este mai dăunător decât consumul rapid al acestora deoarece dinții sunt expuși mai mult timp atacului acid;
  • cantitatea de zahăr consumată între mese dăunează dinților mai mult decât aceeași cantitate de zahăr consumată în timpul meselor principale;
  • o cercetare efectuată în Olanda a arătat că nu a crescut numărul copiilor cu o dantură sănătoasă nici în perioada în care stomatologii au accentuat importanța reducerii cantității de zahăr.
Contact